Wel grappig om te lezen, dat velen deze vorm van bomen dennen noemen. Het is de vorm van de
spar. Hij komt wel uit de dennenfamilie, maar heeft een andere vorm. Zowel de huidige grove dennen als de sparren zijn in Nederland aangeplant, de eerste om zandverstuivingen vast te leggen en de tweede voor productiehout.
Tegenwoordig worden veel van deze bossen gekapt, omdat de sparren erg veel last hebben gehad van de droogte en daardoor gevoelig geworden zijn voor de letterzetter, een kever, die het cambrium tussen schors en bast opvreet. Hierdoor wordt de sapstroom gestagneerd en sterft de boom. Staatsbosbeheer kapt nu veel van deze percelen. dan ontstaat er een tijdelijke kale vlakke, maar na een aantal jaren zie je daar toch al weer berken, eiken en dennen opkomen.
Natuurorganisaties zijn wat dual in hun gevoel. Ze vinden het wel fijn, dat de monocultuur verdwijnt, maar zien ook dat het gevolgen heeft voor de nestgelegenheid van sommige roofvogelsoorten, zoals de havik, sperwer en buizerd, die juist graag nestelen in de sparren.
Maar Pierre, leuk, dat je de sparren aan het opknappen bent. Je zou kunnen overwegen om op je baan een stukje te maken voor een bedrijf wat sparren kweekt voor de kerst. Leuke schuur/boerderij/loods erbij en in de komende maanden wat kerstverlichting en je bent helemaal bij de tijd.