Maak van een slooploc een ...... slooploc!
Ik heb Johan ooit eens bezig gezien met een project waar hij een tank geweatherd had met suiker en zout en het resultaat was verbluffend. Nu loop ik al een tijdje rond met een idee van een loc die gesloopt wordt naast de locloods. Het moet een flink roestig project worden en ik wil deze suiker-truc hierop gaan toepassen. De locloods is nu klaar dus ....... op naar de slooploc.
Een donor voor dit project is geen probleem. Ik heb een la vol slooplocs. De meeste zijn kleintjes maar bovenop ligt een dikke grote Limaloc met een raar wieltje er aan. Daar kan verder toch niemand iets mee. Verder heeft de loc nog wat losse onderdelen die ik er gelijk maar af haal. Die hebben ze er vast al afgesloopt. Ook de neus zaag ik los zodat de klep open komt te staan. Het gewicht haal ik uit de ketel en de ketel zelf zet ik vast met een boutje. Het motortje laat ik zitten anders kijk je zo door de onderkant heen en dat is ook weer geen gezicht.
Nu ontvet ik de loc met een warm sopje en laat hem goed drogen op de verwarming. Ik heb aan Johan gevraagt wat voor verf hij heeft gebruikt en dat blijkt verf te zijn op waterbasis. Hier heb ik nog nooit mee gespoten maar ik denk niet dat het problemen op gaat leveren. We zullen wel zien!
Ik spuit de gehele loc in een kleur bruin die voor roest moet doorgaan. Eerlijk gezegt ben ik er niet kapot van. Het is een potje verf van Anita Decor wat ik ooit een keer op een beurs mee heb genomen om de rails mee te schilderen. Ik weet nu waarom ik daar toen niet mee ben doorgegaan. Maar ja ... het maakt niet zoveel uit omdat het de basislaag is die straks nog behoorlijk moet worden bijgewerkt.
Dom ... dom ... vergeten het klepje aan de loc te plakken. Dus een stukje kaal krabben en alsnog even het klepje plakken. Tijdens dit project moet ik iedere keer even wachten tot de verf droog is dus tijdens de droogtijden/stappen door maak ik de foto's en tik gelijk de tekst voor dit verhaaltje.
Als de loc droog is maak ik op de plekken waar ik roest wil hebben de met een uitgeklopt penceel natte plekjes en strooi daar een beetje suiker op. Dit doe ik aan alle kanten en daarna kan de loc weer op de spuitsteun gezet worden. Ik laat de suiker even indrogen anders blaas ik alles weg met spuiten en ... ik heb weer even de tijd voor een stukje tekst.
Als de suiker lekker is ingedroogd spuit ik de loc in twee lagen helemaal zwart. Nu moet de verf echt goed drogen en is er voor mij mooi tijd om een boterhammetje te eten.
Boterhammetje op en loc is droog. Dan kan ik hem gelijk weer nat maken maar ditmaal met water. Onder de kraan borstel ik met een stugge kwast de de suiker los. Wel uitkijken natuurlijk ander poets je de verf ook weg. Die is nog niet helemaal uitgehard. Maar het gaat goed.... de suiker lost snel op. De loc met de "mazelen" gaat weer op de verwarming om goed te drogen.
Nu komt het fijne werk. Ik maak drie kleuren poeder van pastelkrijtjes die ik over een schuurpapiertje haal. oranjebruin, beige en okergeel. Verder donkerbruine verf en de Anita roestkleur. Hiermee ga ik verder aan de slag.
Eerst met verf een leuk kleurtje mengen en dan de penceel dopen in ??n van de poeders. Ik gebruik het meest de oker kleur. Deze oranjebruine brij tamponeer/smeer ik op de plaatsen die nog roestig moeten en hier en daar een tipje op de al roestige plekjes. Zo ga ik de hele loc langs tot het naar mijn zin is. Zo krijg je echt het idee dat er allemaal losse roest op zit in verschillende kleuren. Als iets pas verroest is het meer oranje en oude roest is donker. Moet weer even drogen dus ..... tijd voor een bakkie.
Nu de laatste handelingen. Een drybrush met lichtgrijs zodat alle leidingen, hoeken en klinknageltjes zichtbaar worden.
En als aller laatste veeg ik er nog een kwastje met bruin krijt overheen zodat de kleuren een beetje afzwakken. Er was vooral nog erg veel zwart dat overheersend was.
Weer een projectje klaar. Nu nog op mijn baan plaatsen maar dat is weer een ander verhaaltje.